De eerste stap
Kijk op de website van Zien in de klas. Daar lees je over de voorwaarden voor verder onderzoek. Als je kind voldoet aan deze voorwaarden, kunnen wij als school een aanvraag indienen. De IB’er verzamelt Cito-gegevens, de handelingsplannen van het afgelopen anderhalf jaar en vult het ‘Intakevragenlijst Dyslexie Basisschool’ document in. Ouders vullen het document ‘Intakevragenlijst Dyslexie Ouders’ in. Vervolgens beoordeelt Zien in de Klas of je kind in aanmerking komt voor een vergoed onderzoek.
Wordt een onderzoek naar dyslexie vergoed?
De gemeente heeft de taak om de zorg voor kinderen tot 13 met EED te organiseren en te financieren. EED staat voor ‘Ernstig Enkelvoudige Dyslexie’ en betekent dat het kind naast dyslexie geen ggz-stoornis, beperking of andere taal- of leerstoornis heeft die belemmerend kan zijn voor het onderzoek naar of de behandeling van dyslexie.
Als mijn kind dyslectisch is, wat dan?
Na ontvangst van de dyslexieverklaring kun je als ouder zelf kiezen uit gecontracteerde aanbieders. De leerkracht zal samen met jou en je kind bespreken welke aanpassingen in de klas gedaan kunnen worden. Denk aan: meer tijd voor toetsen of een andere beoordeling voor dictees. Dit wordt vastgelegd in een document, dat in het dossier van de leerling wordt gezet.
Wist je dat de hoofdletters H,O en I de enige letters in het alfabet zijn die je ongestraft kunt spiegelen en flippen?
We zijn trots op ons dyslexiebeleid
Recent hebben we ons dyslexiebeleid verder verbeterd. Tijdens dat proces zijn we in aanraking gekomen met de HOI-foundation: een organisatie gespecialiseerd in het begeleiden van dyslectische leerlingen. In hun aanpak staat het creëren van een positief zelfbeeld bovenaan. Iets wat naadloos in onze visie past. Twee teamleden hebben trainingen bij deze organisatie gevolgd. Verder heeft de HOI-foundation zich zeer positief uitgesproken over ons dyslexiebeleid.