Inleiding
Vanuit het ministerie is besloten dat vanaf de start van het schooljaar 2024-2025 geen mobiele telefoons meer mogen worden gebruikt op de basisschool.
Alleen als de mobiele telefoon noodzakelijk is voor de inhoud van de les, mogen ze worden gebruikt. Ook als leerlingen afhankelijk zijn van de telefoon, zoals bijvoorbeeld voor medische redenen, is dit toegestaan. Wij onderschrijven deze regel en willen graag duidelijk maken hoe we hiermee omgaan op de Opstap.
Ook merken wij dat kinderen minder met elkaar op het plein praten/spelen voordat de school begint. Daarom voegen we een extra punt toe aan het beleid voor de Opstap.
Telefoonbeleid vanaf mei 2024
Mobiele telefoons worden op eigen risico meegenomen naar school. Wanneer een telefoon kapot gaat of kwijtraakt o.i.d. is de school niet aansprakelijk.
De regels voor de telefoon op de Opstap zijn:
- Telefoons zijn voordat de school om 8.30 uur start niet toegestaan op het schoolplein. Vanaf de ingang van het schoolplein worden de telefoons uitgezet en weggestopt.
- De telefoon wordt in de klas opgeborgen op de plek die de leerkracht met de klas heeft afgesproken (dus niet in de tas of jaszak op de gang).
Alle mobiele devices staan uit (ook smartwatches). - De telefoon/smartwatch staat in een stand waarbij meldingen en geluiden niet te horen zijn in het lokaal.
- Telefoons kunnen/mogen gebruikt worden voor lesdoelen. Dit kan alleen na uitdrukkelijke toestemming van de leerkracht.
- Wanneer je op je telefoon zit zonder toestemming van je leerkracht, wordt de telefoon ingenomen. We sturen een bericht naar de ouders dat de telefoon is ingenomen. De telefoon kan dan tussen 16.00 en 16.30 uur of de volgende dag voor 8.00 uur worden opgehaald bij de leerkracht.
- Wanneer deze situatie een tweede keer voorkomt, zal de leerling geen telefoon meer mogen meenemen naar school.
- Wanneer kinderen naar huis gaan, blijft de telefoon uit totdat de kinderen buiten op het plein zijn.
Uitzonderingen
Er zijn in overleg met de leerkracht uitzonderingen te maken op de bovenstaande regels. Wanneer een telefoon bijvoorbeeld nodig is voor medische doelen (bijvoorbeeld monitoring diabetes), een operatie van een ouder, etc. kan dit met de leerkracht/school worden afgesproken.