• Door naar de hoofd inhoud

RKBS de Opstap

Header Rechts

  • Ontdek de school
    • Ontdek
    • Werken bij De Opstap
    • Stichting Trinamiek
  • Team
  • Veelgestelde vragen
  • Contact
  • Kennismaken
  • Heemradenlaan 30
    3401 GX IJsselstein

    030 6883423 info@rkbsdeopstap.nl

Extra zorg

27 mei 2025

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Een meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals goed te reageren bij signalen. Aan de hand van 5 stappen bepalen professionals of ze een melding moeten doen bij Veilig Thuis en of er voldoende hulp kan worden ingezet. Sinds 1 juli 2013 zijn beroepskrachten verplicht de meldcode te gebruiken bij vermoedens van geweld en/of kindermishandeling. Voor meer informatie verwijzen wij u naar https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld/inhoud/meldcode

Bij ons op school is een aandachtsfunctionaris aanwezig die een coördinerende rol heeft bij de uitvoering van de stappen van de meldcode indien er een vermoeden van kindermishandeling/huiselijk geweld is.

5 augustus 2024

Het woord dyscalculie komt uit het Grieks en betekent letterlijk: niet goed kunnen berekenen.
Dyscalculie is een rekenstoornis die vaak samengaat met nog een aantal andere beperkingen, zoals ruimtelijk inzicht, klokkijken, slechter geheugen, spellingsproblemen, gebrek aan inzicht. Er zijn aanwijzingen dat het een aangeboren erfelijke stoornis is, met een neurologische achtergrond. Er is pas sprake van dyscalculie als er een discrepantie bestaat tussen rekenprestaties en prestaties op andere leergebieden.

Bron: Jo Nelissen, Freudenthal Instituut.

Op het gebied van dyscalculie volgen we het protocol Dyscalculie en ERWD (Protocol Ernstige Reken- wiskundeproblemen). In het Protocol Ernstige Reken-Wiskundeproblemen en Dyscalculie (ERWD) wordt beschreven wat het onderwijs kan doen aan het signaleren en begeleiden van leerlingen met ernstige reken-wiskundeproblemen en hoe er uiteindelijk geconstateerd kan worden of er sprake is van dyscalculie. 

In tegenstelling tot onderzoek naar dyslexie (EED), valt het onderzoek naar dyscalculie niet onder de Jeugdwet van de gemeente IJsselstein. Dat betekent dat de gemeente geen vergoed onderzoek/zorg m.b.t. dyscalculie aanbiedt. Het volgen van het protocol ERWD is zeer arbeidsintensief voor de leerling, ouders en school en zal in intensief overleg uitgevoerd moeten worden. Daarnaast wordt de route naar dyscalculie onderzoek nog niet gefaciliteerd door de gemeente. Dat betekent dat er een grote rol voor ouders is weggelegd.

Wanneer bij een leerling dyscalculie is vastgesteld, zal samen met de orthopedagoog/psycholoog, de leerkracht, leerling, ouders en intern begeleider gekeken worden op welke vlakken er compensatie of dispensatie plaats kan vinden. Omdat er bij dyscalculie geen vastgestelde regels zijn en kinderen op verschillende gebieden moeilijkheden kunnen ervaren, hechten wij groot belang aan de adviezen vanuit onderzoek.

5 augustus 2024

Jip onze schoolhond

Jip is de hond van Meester John.  Op dinsdag(morgen) en donderdag(morgen) gaat Jip mee naar school. Kinderen gaan mee wandelen. Komen Jip voorlezen of vinden het leuk om Jip te knuffelen. Ook leren kinderen om stevig te staan(kanjermethode) en sterk te zijn. Jip wordt dan commando’s gegeven en dat werkt alleen als dit krachtig gedaan wordt.

Jip vindt het werken met kinderen en school erg leuk. Als hij kinderen tegenkomt of in de verte hoort wil hij daar graag naar toe. En dat is een hele mooie ontwikkeling. Dat is ook, omdat de kinderen op de Opstap heel goed met Jip omgaan en dat is natuurlijk top.

Eventuele verdere achtergrond informatie kan opgevraagd worden bij de directie.

 

 

 

 

5 augustus 2024

Een leerling die handelt in strijd met de schoolregels en algemeen geldende normen kan worden geschorst. Hiervoor geldt een speciale procedure die je vindt op de website van Trinamiek. Indien er een aanleiding is om schorsing te overwegen neemt de schoolleiding contact op met de ouders. Een besluit tot schorsing wordt genomen door het bestuur van Trinamiek. Het besluit wordt schriftelijk aan de ouders meegedeeld, waarna ouders binnen zes weken bezwaar kunnen indienen.

 

5 augustus 2024

We zijn trots op ons dyslexiebeleid
Recent hebben we ons dyslexiebeleid verder verbeterd. Tijdens dat proces zijn we in aanraking gekomen met de HOI-foundation: een organisatie gespecialiseerd in het begeleiden van dyslectische leerlingen. In hun aanpak staat het creëren van een positief zelfbeeld bovenaan. Iets wat naadloos in onze visie past. Twee teamleden hebben trainingen bij deze organisatie gevolgd. Verder heeft de HOI-foundation zich zeer positief uitgesproken over ons dyslexiebeleid. De leerkracht is het eerste aanspreekpunmt bij vragen. 

Wist je dat de hoofdletters H,O en I de enige letters in het alfabet zijn die je ongestraft kunt spiegelen en flippen?

 

 

 

5 augustus 2024

Profi Pendi is het samenwerkingsverband voor primair onderwijs, waar onze school bij is aangesloten. Profi Pendi bestaat uit 15 schoolbesturen in de regio’s Houten, Lopik, Nieuwegein, Vianen en IJsselstein. Profi Pendi wil voor alle leerlingen in de regio Lekstroom een ononderbroken ontwikkelingsproces mogelijk maken door een samenhangend en dekkend netwerk van expertise en ondersteuningsaanbod te bieden.

Als de basisschool en de ouders samen tot de conclusie komen dat er meer ondersteuning nodig is dan de school kan bieden, vraagt de school in overleg met ouders bij Profi Pendi een multidisciplinair overleg (MDO) aan. In zo’n overleg gaan ouders, leerkracht en intern begeleider in gesprek met één of meer externe deskundigen. Het samenwerkingsverband zorgt op deze manier voor een netwerk van ondersteuningsmogelijkheden rondom het kind, de scholen en eventueel de ouders. Dat vraagt intensieve samenwerking met organisaties die ook rondom het kind, de school en het gezin ondersteuning verzorgen. Meer informatie is te vinden op www.profipendi.nl.

 

  • Pagina 1
  • Pagina 2
  • Ga naar Volgende pagina »

Kennismaken

Enthousiast geworden?

Kom gezellig langs voor

een rondleiding.

Leren hoe de wereld werkt, samen verkennen hoe de paden lopen én welk pad het beste bij JOU past! Dat leer je bij Basisschool De Opstap. Om straks helemaal klaar te zijn voor de volgende stap.

Plan een rondleiding

Nieuwe ouders

Ontdek onze school

Kennismaken

Onze school

Bekijk het team

Veelgestelde vragen

Werken bij

Contact

Samenwerkingen

Logopedie Barbara Q. Polman

Fysiotherapie Groene Biezen

Contact

RKBS De Opstap

Heemradenlaan 30

3401 GX IJsselstein

030 6883423
info@rkbsdeopstap.nl

Privacyverklaring

Klachtenregeling

Keurmerken

 

 

Privacyverklaring

Klachtenregeling

Keurmerken